Novi izazov u sektoru prometa: Autobusni kolodvor Zagreb

Grupa B3, koju čine tvrtke Erkon d.o.o. i Vallis savjetovanje j.d.o.o., u postupku jednostavne nabave odabrana je za izvršitelja usluge izrade Studije izvodljivosti s analizom postojećeg stanja i potencijala razvoja Autobusnog kolodvora Zagreb.

Autobusni kolodvor Zagreb jedan je od najvažnijih prometnih čvorišta u Zagrebu s više od 5 milijuna putnika godišnje i 500 autobusa koji prometuju svaki dan. Kolodvor je u vrlo lošem stanju, te je ugroženo kontinuirano poslovanje objekta. Stoga će kratkoročno biti potrebne ograničene intervencije za održavanje minimalne razine usluge, kako se ne bi negativno utjecalo na raspodjelu načina prijevoza u aglomeraciji Grada Zagreba. Ovaj je zadatak usmjeren na tu kratkoročnu intervenciju kojom bi se omogućio adekvatan rad terminala još barem 7 godina.

Kroz Studiju je potrebno identificirati postojeće stanje Autobusnog kolodvora Zagreb te istovremeno identificirati probleme i potrebe koji se mogu riješiti korištenjem EU financiranja. Studija će, uz pripadajuću analizu troškova i koristi (CBA), u konačnici utvrditi prihvatljivost projekta s ekološkog, tehničko tehnološkog, financijsko – ekonomskog aspekta te dokazati pripremljenost i zrelost projekta te njegovu održivost i isplativost.

S obzirom da je riječ o najvažnijem autobusnom terminalu u zemlji, ponosni smo i uzbuđeni zbog izazova koji slijede.

Foto: Autor Silverije – Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65307188